فرهنگستان هنر برای برنامه هفتم توسعه چه پیشنهادی داد

فرهنگستان هنر برای برنامه هفتم توسعه چه پیشنهادی داد آتلیه دات کام: برای تدوین برنامه هفتم توسعه، فرهنگستان هنر در مکاتباتی با ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام، پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت بخش هنر ارائه داد.


به گزارش آتلیه دات کام به نقل از روابط عمومی فرهنگستان هنر، بهمن نامورمطلق رئیس این فرهنگستان با اشاره به این که در آستانه تدوین و ابلاغ برنامه هفتم توسعه هستیم و این فرصتی ویژه است، اظهارداشت: فرهنگستان هنر پیشنهادهای خودرا که از سوی اندیشمندان و گروه های تخصصی هنر مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است، در نامه هایی جداگانه، به ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجمع تشخیص مصلحت نظام عرضه کرد و خواستار تجدید نظر نسبت به سهم فرهنگ و هنر در برنامه هفتم توسعه شد.
وی گفت: قوانین برنامه های توسعه از قوانین بسیار مهم بالادستی کشورند که برنامه ها و سازوکارهای تحقق اهداف نظام را در افق پنج ساله مشخص می کنند و فرصت هایی ویژه برای پیشرفت و ارتقا در بخش های مختلف جامعه و کشور محسوب می شوند. برنامه هفتم هم از این قاعده مستثنا نیست؛ به این مفهوم که فرصتی تکرارنشدنی برای توسعه کشور است و بی توجهی به هر کدام از بخش های جامعه می تواند خسارت هایی جبران نشدنی به دنبال داشته باشد.
نامورمطلق افزود: فرهنگستان هنر در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه، در مکاتباتی با ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی، و مجمع تشخیص مصلحت نظام، پیشنهادهایی درباب بخش هنر عرضه کرده است. برای رسیدن به این پیشنهادها، جلسات مفصلی با گروه های تخصصی داخلی فرهنگستان و همینطور متخصصان امر خارج از فرهنگستان برگزار کردیم و در نهایت به این جمع بندی و پیشنهادها رسیدیم که امروز به دولت، مجلس و مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال شد.
توجه به حوزه هنر برای رشد ۵۰درصدی
رئیس فرهنگستان هنر بیان نمود: در این پیشنهادها، خواستار توجه ویژه به حوزه هنر برای رشد ۵۰درصدی در کشور شدیم و همچنین درخواست کردیم بندهای مؤثری که در برنامه های پیشین بود و اجرا نشده هم تنفیذ شوند و قابلیت اجرا در برنامه هفتم داشته باشند؛ یعنی هم بندهای گذشته را یادآور شدیم و هم به صورت مشخص، با برنامه­ ای کمّی و کیفی، خواستار رشد ۵۰ درصدی شدیم که از نظر ما، اگر به این پیشنهادها توجه گردد، این رشد ۵۰ درصدی تحقق می پذیرد و با اعمال آن در برنامه هفتم توسعه، اتفاقی بزرگ برای هنر کشور رقم می خورد.
برنامه های توسعه فرصت تکرارنشدنی
وی با اشاره به این که مقطع فعلی برای هنر مقطع بسیار حساسی است، اشاره کرد: هنر یکی از بخش های کانونی مهم و پیشران در عرصه توسعه در جهان فعلی است. توسعه امری چندجانبه و چندبُعدی و چندمجهولی است و یکی از ابعاد توسعه «فرهنگ و هنر» هر کشور است. اگر از توسعه برداشتی تک بُعدی داشته باشیم، آن دیگر توسعه نیست و همان چیزی است که در گذشته از آن به عنوان رشد یاد می شد. اصولاً، رشد تک بُعدی، کمّی و مقطعی است. ما در زمانی حساس قرار داریم. هر برنامه توسعه ای، در واقع، فرصتی تکرارنشدنی است که اگر از دست برود، در آینده حسرت خواهیم خورد.
توسعه پایدار نیازمند توجه همه جانبه
نامورمطلق گفت: توسعه در ذات خود پایدار است و توسعه پایدار برداشت و ویرایشی جدید از توسعه است که در آن، بر عناصر مختلف تاکید گردیده است. خصوصاً، اگر در رشد تاکید بر اقتصاد بود، در توسعه تاکید بر جامعه و محیط زیست است اما امروزه در کنار مباحث اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی، مباحث فرهنگی بیشتر از گذشته مطرح می شوند؛ از این رو اگر این برنامه هفتم توسعه از ابعاد اجتماعی، اقلیمی، زیست محیطی و فرهنگی قابل توجهی برخوردار نباشد، اولاً توسعه محسوب نمی گردد و ثانیاً بسیار ناقص است و راه به جایی نمی برد؛ از این رو اگر در برنامه ریزی های توسعه به فرهنگ و هنر توجه نشود، این برنامه ریزی ها ناقص و ابتر خواهد بود.
عصر فعلی عصر صنایع خلاق است
رئیس فرهنگستان هنر، عصر فعلی را عصر خلاقیت دانست و افزود: هم اکنون، در عصری زندگی می نماییم که به آن عصر خلاق می گویند و تاکید ما بر اینست که در این عصر، توجهی ویژه به هنر شود. در این دوره، صنایع خلاق، اقتصاد خلاق و شرکتهای خلاق پیش رو هستند و خلاقیت به عنوان اصل اساسی برای توسعه شناخته شده و هنگامی که از صنایع خلاق صحبت می نماییم، تقریباً، همه آنها شأن هنری دارند؛ بدین مدلول که ما در یک دوره نرم افزاری بشری زندگی می نماییم که نقش هنر بیشتر از هر دوره ای در طول تاریخ مهم و برجسته شده است و بنابراین، باید در برنامه ریزی ها این نقش مهم و برجسته دیده شود.
تلاش فرهنگستان هنر برای عیان کردن نقش و جایگاه هنر
عضو پیوسته فرهنگستان هنر به نقش محرک فرهنگ و هنر در توسعه کشور پرداخت و اظهارداشت: در بیشتر برنامه های توسعه، متأسفانه، به حوزه هنر کم توجهی شده است. تلاش فرهنگستان هنر، به عنوان یک نهاد سیاست پرداز، اینست که بتواند جایگاه و نقش هنر را در برنامه توسعه بیشتر آشکار و عیان کند و این نقش مهم را برای برنامه ریزان تشریح و یادآوری کند.
وی گفت: اغلب مدیران و برنامه ریزان ما به توسعه نگاهی تک بُعدی می­اندازند و بیشتر بر عناصر اقتصادی و شاید تا حدودی هم بر عناصر اجتماعی تاکید دارند اما به دیگر عناصر توسعه مثل هنر کم توجه بوده اند. اهتمام ما اینست که بگوییم توسعه بدون توجه به فرهنگ و هنر ناقص است و نمی تواند به اهداف خودش نائل شود.


هنر اشتغال زا و ارزآور است
نامورمطلق به مبحث اشتغال زایی و ارزآوری هنر پرداخت و افزود: هنر به دو شکل می تواند در مباحث توسعه نقش تعیین­ کننده ایفا کند که غالباً این مورد مورد غفلت قرار می گیرد. نخست اینکه اگر هنر در کشور و در جهان توسعه یابد، بخش بزرگی از کشور توسعه خواهد یافت؛ یعنی با توجه به اشتغال چندین میلیون نفر در زمینه های مختلف و متنوع هنری مانند سینما، تئاتر، صنایع دستی، تجسمی، توسعه این بخش توسعه بخش بزرگی از کشور است و اگر بتوانیم این بخش را توسعه دهیم، در واقع، بخش مهمی از پیکره جامعه را توسعه داده ­ایم.
وی افزود: فرهنگ و هنر نقش محرک و پیشران هم در توسعه بخش های دیگر دارند؛ یعنی به توسعه اقتصادی موفق نخواهید رسید، مگر اینکه به واسطه زبان هنری و فرهنگی بتوانید آن توسعه را توجیه و ذی نفعان این قسمت را اقناع کنید. اگر نتوانید اقناع کنید، حتی در بخش های غیرفرهنگی هم این توسعه به شکل بایسته و شایسته اتفاق نمی افتد.
گردش مالی شرکتهای فرهنگی و هنری بیشتر از صنایع نفتی و خودروسازی است
رئیس فرهنگستان هنر ضمن اشاره به جایگاه هنر در برنامه توسعه اظهارداشت: متأسفانه، هنر کشور در این برنامه ها جایگاه شایسته خودرا نداشته و امیدواریم در برنامه هفتم توسعه به جایگاه خوبی برسد. اگر می خواهیم فرهنگمان را صادر نماییم و در مقابل صادراتِ فرهنگ ارزآوری هم داشته باشیم و هویت و زیبایی شناسی خودمان را هم در داخل و هم در بیرون ترویج نماییم، باید به فرهنگ دقت نماییم.
نامورمطلق گفت: فرهنگ ما با صادرات نفت تکثیر نمی گردد اما با صادرات فیلم سینمایی یا موسیقی یا پویانمایی هایی که خیلی هم رشد پیدا کردند هم می توانیم هویتمان را توزیع و منتشر نماییم و هم در مقابلش ارزآوری نماییم. ما بخش هنر را جدی نگرفتیم و با توجه به بضاعت ها و ظرفیت هایی که کشور ما برای خلق و آفرینش های هنری دارد باید از هنر بیشتر از صادرات نفتمان استفاده می کردیم. امروزه صنایع فیلمسازی هالیوود، بالیوود و گروه های موسیقی کشورها هم ارزآورند و هم اندیشه و زیبایی شناسی خودرا صادر می کنند. الان، گردش مالی بعضی از شرکتهای هنری و فرهنگی به مراتب بیشتر از شرکتهای نفتی و خودروسازی است.
بی توجهی به هنر سبب تغییر سبک زندگی و هویت ایرانی اسلامی می شود
رئیس فرهنگستان هنر انتشار اندیشه و سبک زندگی و تغییر هویت ملی و میهنی را نتیجه بی توجهی به فرهنگ و هنر دانست و افزود: بی توجهی به هنر سبب تغییر سبک زندگی و هویت ایرانی اسلامی می شود. ما کشوری با فرهنگی غنی و قدمت بسیار داریم، باید از این فرصت به نحو احسن استفاده نماییم. این امر به هوشمندی برنامه نویسان نیاز دارد که از این فرصت استفاده نمایند.
وی بیان نمود: به خاطر همین مبحث تاکید می نماییم که افزون بر اینکه زیبایی شناسی ما منتشر نمی گردد، زیبایی شناسی دیگران نزد ما منتشر می شود و سبک زندگی ما را تغییر می دهد. به جای اینکه همیشه سرمایه گذاری خودرا در بخش هایی که دائماً ضرر هم می دهد متمرکز نماییم، باید در بخش فرهنگ و هنر هم سرمایه گذاری نماییم که در این صورت، هم در داخل سبک زندگی خودمان را ترویج می نماییم و هم به بیرون از ایران صادر می نماییم و هم اشتغال زایی و درآمدزایی خواهیم داشت. هنر با انسان معنا پیدا می کند و با پیشرفت فناوری به حضور هنرمند هم نیاز است.
نیازمند برنامه ریزی در حوزه هنر با نگاه جهانی هستیم
نامورمطلق هنر را یکی از عناصر پیشران توسعه در عرصه جهانی دانست که باید با نگاه جهانی مورد توجه قرار گیرد و در این عرصه اظهارداشت: هم اکنون، در جهانی زندگی می نماییم که مسائل دولت ها و ملت ها در هم تنیده شده است. در برنامه های توسعه، باید به این درهم تنیدگی جهانی دقت نماییم و در برنامه ها سطح گسترده ای شامل مخاطبان داخلی و خارجی را در نظر بگیریم.
وی گفت: به عنوان مثال، در زمینه فرش، اگر امروز با رکودی روبرو شده ایم، بدین سبب است که در مباحث زیبایی شناسی فرش به تغییراتی که در بیرون از مرزها و در سبک زندگی خارجی ها صورت گرفت توجه نکردیم؛ پس صادرات فرش ایرانی با رکود مواجه گردید و کشورهایی که صاحب فرش نبودند گوی سبقت را از ما ربودند. پس در برنامه ریزی، علاوه بر نگاه به داخل کشور، باید نگاهی هم به مخاطب جهانی بیفکنیم.
رئیس فرهنگستان هنر افزود: در هر صورت، هنر می تواند برای ما، در مقایسه با بسیاری از کشورهای جهان، مزیتی نسبی محسوب شود؛ به جهت اینکه ما هم تجربه و تاریخ هنرمان متمایز است و هم نیروی انسانی بسیار خوبی برای این کار داریم و حیف است که از این مواهب استفاده نشود و باوجود این همه ظرفیت ها و استعدادها، کشور ما گرفتار عدم توسعه هنری یا عدم توسعه پایدار شود.
برنامه هفتم توسعه موقعیتی استثنایی برای ترمیم زیرساخت های هنری کشور است
نامورمطلق، استفاده از برنامه هفتم توسعه را برای رفع عقب ماندگی ها در حوزه هنر ضروری دانست و آن را موقعیتی استثنایی برای ترمیم زیرساخت های هنری کشور برشمرد و اشاره کرد: نگاه شایسته به هنر در برنامه هفتم توسعه، علاوه بر جبران برخی از عقب ماندگی های حوزه هنر، ما را به سمت آینده ای متعالی سوق می دهد و سبب توسعه پایدار خواهد شد.
رئیس فرهنگستان هنر گفت: اگر این فرصت را از دست دهیم، در آینده، شکاف ها بیشتر و جبران نشدنی خواهد شد. مطمئناً، با توزیع عادلانه امکانات در سطح کشور و ترمیم زیرساخت های عرصه فرهنگ و هنر، علاوه بر شکوفایی فرهنگ و هنر کشور، در دیگر عرصه های تولید، تحقیق و آموزش هم شاهد بخش قوی، سودمند و پیشران در عرصه توسعه خواهیم بود.
 

1401/06/08
00:35:46
5.0 / ۵
599
تگهای خبر: فرهنگستان , پیشرفت , تخصصی , خلاقیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
جمع 2 و 2 ؟
آمار بازدید سایت
بازدید امروز: 4,677
بازدید دیروز: 4,131
هفته اخیر: 39,168