گفت وگو با حسن ریاحی ـ دبیر جشنواره سی و ششم

آنچه می خواهید درباره جشنواره موسیقی فجر بدانید

آنچه می خواهید درباره جشنواره موسیقی فجر بدانید حسن ریاحی، دبیر سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر که قبل از این در دوره های نوزدهم تا بیست و یکم و همین طور دوره های بیست و ششم تا سی و یکم، دبیری این رویداد هنری را عهده دار بوده است، در گفت وگویی با ایسنا به پرسش هایی درباره جزئیات برگزاری این دوره از جشنواره که به سبب شرایط کرونا به صورت مجازی برگزار می شود، پاسخ داد.


ریاحی در ابتدای این گفت و گو درباره برگزاری مجازی این رویداد و مشکلات و چالش های احتمالی، اظهار داشت: امسال شرایطِ متفاوتی را تجربه کردیم و همه حوزه ها از شیوع ویروس کرونا تأثیر گرفته است. دبیری جشنواره را پذیرفتم؛ به هر حال از شرایط آگاه بودم. خوشبختانه جشنواره با استقبال نسبتاً خوبی مواجه گردید.
این آهنگساز افزود: بطور قطع جشنواره موسیقی فجر در این دوره، متفاوت از همه دوره های قبل است؛ چون در موقعیت متمایز قرار داریم. اما هم در بخش اجراها، هم در بخش رقابتی جشنواره که آلبوم های دو سال اخیر، ارزیابی می شود، استقبال، خوب بود. امسال، اولین تجربه جشنواه موسیقی فجر به صورت مجازی است؛ البته اجرای آنلاین در جشنواره ها و رویدادهایی مانند جشنواره موسیقی جوان و جشنواره موسیقی نواحی، تجربه شده است و این شرایط، فرصتی است تا هنرمندان و گروه هایی امکان اجرا داشته باشند و آلبوم های موسیقی نیز ارزیابی و انتخاب گردد. بطور قطع مسائل و چالش هایی وجود دارد و مخاطبان که بخش مهمی در جریان هنر هستند، نمی توانند در سالن ها حضور داشته باشند، اما فضای مجازی نیز بالقوه این امکان را دارد که طیف گسترده تری، امکان تماشای اجراها را داشته باشند.

اجراهای جشنواره موسیقی مجازی و رایگان هستند
ریاحی در پاسخ به اینکه از چه زمانی به این نتیجه رسیدند که جشنواره موسیقی فجر را مجازی برگزاری کنند؟ پاسخ داد: باتوجه به شرایط، ابتدا در ستاد جشنواره عنوان شد که بخش عمده اجراها به صورت مجازی باشد و چند اجرای محدود با حضورِ درصد کمی از مخاطبان اجرا شود اما در نهایت تصمیم گرفتیم که همه اجراها به صورت مجازی پخش شود. درواقع تمام اجراها ضبط می شود و در ایام جشنواره پخش می شود. در طول جشنواره اجراهای آنلاینی که همزمان با اجرا پخش شود نداریم و اجراها با رعایت پروتکل های بهداشتی ضبط می شود.
همین طور از او سوال کردیم که آیا این امکان وجود نداشت که جشنواره موسیقی فجر همانند جشنواره های فیلم و تئاتر حضوری برگزار شود؟ بیان کرد: چنانکه اشاره کردم ابتدا چنین طرحی مورد نظر بود که برخی از اجراها با حضور محدود مخاطبان اجرا شود و بیشتر اجراها در فضای مجازی پخش شود اما در نهایت باتوجه به شرایط و اولویت سلامتی هنرمندان و مردم، پخش اجراها به صورت مجازی و رایگان، نهایی شد.

رقابت بین آلبوم های موسیقی است
او درباره بخش رقابتی و خصوصا اجراهای پاپ جشنواره سی و ششم عنوان کرد: بخش رقابتی جشنواره، فقط در حوزه آلبوم های موسیقی است. اجرای گروه ها در جشنواره، غیررقابتی است و در بخش رقابتی، فقط آلبوم های موسیقی دو سال اخیر، ارزیابی می شوند. در بخش رقابتی هیات انتخاب، آثار ارسال شده را ارزیابی کرده و در مراسم اختتامیه جشنواره، برگزیدگان آلبوم های موسیقی را معرفی و جایزه باربد را اعطاء می کند.

فکر می کنم استقبال به نسبت شرایط، خوب باشد
در روزهای کرونا بخش هنر و خصوصا اهالی موسیقی به شدت لطمه دیدند. به همین دلیل از ریاحی پرسیدیم که آیا برای هنرمندانی که در جشنواره مشارکت می کنند، تشویق های حمایتی در نظر گرفته می شود؟ اظهار داشت: جشنواره موسیقی فجر در این شرایط، امکانی برای اجرای گروه های موسیقی است. با توجه به این که حدود یک سال است اجراهای موسیقی را نداریم و امکان حضور مخاطبان و علاقه مندان در سالن ها گرفته شده است، این جشنواره فرصتی است تا گروه ها، هرچند بدون حضور مخاطبان روی صحنه بروند. حمایتی هم در حد امکان برای اجرای گروه ها از طرف جشنواره انجام می شود.
«پیش بینی شما از میزان استقبال مردم از جشنواره مجازی موسیقی چگونه است؟» دبیر جشنواره موسیقی فجر پاسخ داد: فضای مجازی بالقوه این امکان را دارد که مخاطبان گستره ای از یک اجرا یا برنامه دیدن کنند، اما حال و هوای حضور مخاطبان در سالن کنسرت متفاوت با فضای مجازی است. با این وجود فکر می کنم استقبال به نسبت شرایط، خوب باشد و از تعداد مخاطبان اجراها در صورتیکه مردم می توانستند به جشنواره بیایند، بیشتر باشد.
او درباره استقبال هنرمندان از این جشنواره اظهار نمود: با توجه به این که امسال شرایط متفاوت می باشد، استقبال در بخش فراخوان برای حضور گروه ها در جشنواره و همین طور در بخش رقابتی یعنی آلبوم های موسیقی خوب بود. اعضای هیات انتخاب آثار و گروه ها برخی از گروه ها را از بین گروه هایی که در فراخوان ثبت نام کرده بودند انتخاب کردیم و گروه هایی نیز با پیشنهاد هیات انتخاب برای اجرا در جشنواره برگزیده شد.

بخش بین الملل شرایط متفاوتی دارد
ریاحی همین طور درباره گروه های بین الملل که مقرر است اجرای آنها به صورت ضبط شده در جریان جشنواره پخش شود، بیان کرد: به هر حال باتوجه به شیوع بیماری کرونا در جهان و محدودیت هایی که در تعامل و رفت و آمدها به وجود آمده است، بخش بین الملل جشنواره نیز شرایط متفاوتی دارد. با همه مسایل و با تعامل و مذاکراتی که کمیته بین الملل جشنواره انجام داد، شش اجرا از هنرمندان دیگر کشورها را در این دوره از جشنواره داریم که این اجراها نیز برای علاقه مندان و مخاطبان به شکل مجازی، پخش می شود. در حقیقت در بخش بین الملل هم متناسب با شرایط تعامل برقرار شد و اجراهایی هماهنگ شد. در این بخش شش اجرا از کشورهای اتریش، آلمان، ایتالیا و کوبا حضور دارند. برخی از اجراها در کشور مبدا ضبط می شوند و برخی از آنها در تهران و در جشنواره پخش می شوند.

جشنواره بخش مستقل بانوان ندارد
او در آخر درباره بخش بانوان در جشنواره امسال اظهار داشت: بخش مستقلی با عنوان بانوان در جشنواره وجود ندارد اما در بیشتر گروه هایی که اجرا دارند، هنرمندان و نوازندگان زن حضور دارند. ولی در این دوره به سبب پخش از فضای مجازی گروه هایی که برای بانوان، اختصاصا اجرا کنند، حضور ندارد.




سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر در بخش های رقابتی و غیررقابتی ۲۸ بهمن تا چهارم اسفندماه برگزار می گردد.
بزرگداشت محمدرضا اسحاقی گرجی خواننده و نوازنده دوتار گرجی، زنده یاد احمدعلی راغب آهنگساز و موسیقیدان، ملیحه سعیدی نوازنده قانون و حسن ناهید نوازنده نی در اختتامیه جشنواره موسیقی فجر برگزار می شود.
برای اطلاع از جدول اجراهای سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر می توانید اینجا را کلیلک کنید.
سایت های جشنواره موسیقی فجر(fajrmusicfestival.com)، انجمن موسیقی ایران(nay.ir) و تیوال (tiwall.com) بسترهای پخش مجازی جشنواره معرفی هستند و مخاطبان می توانند برمبنای زمان بندی مشخص شده در جدول، به صورت رایگان اجراهای صحنه ای سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر را مشاهده کنند.
تکنوازی ویلنسل مارتین ملندز از کوبا، دوئت سان موس(دونوزای گیتار/ویلنسل از اتریش، دوئت ویلا مادلنا( دونوازی آکاردئون/ کلارینت/ ساکسفون) از اتریش، تریوی جز فولبرشت(سه نوازی ساکسفون/آوا و الکتریک/ گیتار) از آلمان، تکنوازی پیانو موریس ارنست از آلمان و دوئت فراتا دی پالما(دونوازی پیانو/ویلن) از ایتالیا اجراهای بخش بین الملل سی و ششمین جشنواره موسیقی فجر هستند.



1399/11/23
13:18:05
0.0 / ۵
989
تگهای خبر: آلبوم , آنلاین , پیانو , جشن
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
جمع 2 و 2 ؟
آمار بازدید سایت
بازدید امروز: 4,292
بازدید دیروز: 3,332
هفته اخیر: 41,114